Talvi 2022 – vilinää lintulaudalla

Asiakkaita on riittänyt lintulaudan kolmantena koronatalvena 2021-2022. Kuulin radion Luontoillasta että pesintä onnistui pitkästä aikaa kun alkukesä 2021 oli lämmin.

Vuonna 2010 kirjoitin että talvi on pärjätty parilla ruokinta-automaatin täyttämisellä. Tänä talvena isoon automaattiin on saanut lisätä 5 litran siemenpussin lähes viikoittain ja pähkinät syödään parissa päivässä.

Lintulaudalla on näkynyt myös muutamia uusia lajeja – punatulkkuja, (pikku)varpusia, närhi, aiempia vuosia enemmän sinitiaisia, kuusi/hömötiainen ja eräänä päivänä näin jopa (varpus)haukan. Aiemmilta vuosilta tutut kanta-asiakkaat talitiaiset, jänikset, oravat, harakat ja varikset ovat myös mukana takapihan yhteisössä. Tänä vuonna myyriä ei ole näkynyt vielä kertaakaan.

metsäjänis lumessa

Loppuun vielä vinkki radio-ohjelmasta, jossa luontokuvaaja Eija Kujansuu kertoo mielenkiintoisia havaintoja jäniksistä: Metsäjänisten sosiaalinen marraskuu (Yle Areena, Minna Pyykön maailma). Jakso sopii myös todellisuuspakoon – tosin sisältövaroituksena sellainen, että jos pitää jänisten metsästystä mukavana ajanvietteenä, jakson kuuntelu saattaa johtaa metsästyksen kyseenalaistamiseen. Jänikset ovat kiehtovia eläimiä ja kaikkea muuta kuin arkoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *